ÖREGRUND 2 AUGUSTI 2016
Jag har aldrig tänkt på hur enkelt det är för mig med friska ben att kliva upp och ner från trottoarerna i Öregrund. Idag, när jag hälsade på hos Gunilla Blomster, tog jag med mig en tumstock och mätte en trottoarkant, som är 1 decimeter hög. Men det finns ännu högre kanter neråt Hamntorget i Öregrund.
Det här besöket hos Gunilla, som hyr en fin liten lägenhet av en privat och fantastiskt hjälpsam hyresvärd, var otroligt nyttigt för mig som aldrig tänkt på hur besvärligt det är för den som ska ta sig fram med rullator eller rullstol. En rullator måste lyftas upp och ner över trottoarkanterna. För den som sitter i rullstol som Gunilla gör tar tippskydden emot kanterna. Gunilla drabbades av stroke i mars 2016 och använder nu en allround-rullstol. Utanför lägenheten står hennes bil och Gunilla siktar på att själv köra den till besiktningen i oktober i år. ”Jag är envis!”, berättar Gunilla och frågar sällan om hjälp – inte ens när hon behöver hjälp. Gunilla har hemtjänst (städning, inköp, promenader). Det praktiska fungerar bra. Men … Gunilla kan inte ta ut sig själv på rullande promenader på grund av alla höga trottoarkanter.
Vi tog en liten sväng utanför Gunillas lägenhet. Vad hände? Det tog stopp ganska direkt i ”fiberrännan” som ska asfalteras, men idag är den öppen och Gunilla fastnade i den och fick ta hjälp att komma därifrån.
Vi tog oss vidare över Långgatan. Där tog det också stopp både framifrån och bakifrån för rullstolens högst nödvändiga tippskydd tog emot trottoarkanten. När det tar stopp kan Gunillas högerfot glida av fotstödet utan att hon känner det för hennes högra kroppshalva blev förlamad när hon fick stroke. Hon kan alltså köra över sig själv och kastas ut från rullstolen och därför behöver Gunilla alltid sällskap med muskler, för det är tungt att föra en rullstol över trottoarkanter och ännu tyngre att föra den från torget i långa sega uppförsbackar tillbaka till Matrosgatan.
Det är nyttigt för oss alla att ta del av den vardag som försöker levas i rullstol. Hur höga trottoarkanter hittar du i Öregrund? Ta gärna en titt på trottoarer och hur de ser ut i korsningar.
Det som skulle underlätta för Gunilla och andra som behöver rullstol är att trottoarerna görs tillgängliga och kanterna fasas ner och rundas av så att det går att ta sig upp och ner med rullstol.
Att Öregrund är otillgängligt för många handlar om okunskap och obetänksamhet – ingen vill göra någon annan till fånge i hemmet. Därför är det viktigt att vi alla tränar på att se promenader på friska ben ur rullstolsbundnas perspektiv.
Gunilla Blomster på verandan utanför lägenheten på Matrosgatan i Öregrund. En fin liten lägenhet som Gunilla trivs jättebra med.
”Fiberrännan” utanför lägenheten är ett av många hinder för rullstolar med de nödvändiga tippskydden, som fastnar.
Omöjligt att ta sig upp här utan sällskap av starka muskler som orkar vinkla rullstolen. Om Gunilla lyckas ta sig upp här och rullar neråt, så är det stopp i korsningen där ytterligare en hög trottoarkant möter upp. Se bilden till vänster i collaget nedan …
På bilden till höger i collaget vill jag visa vad som underlättar för den som använder rullstol eller rullator: inga höga kanter.
Olika modeller och höjder på trottoarkanterna på Långgatan.
Det är helt enkelt tvärstopp så gott som överallt när Gunilla Blomster försöker ta sig fram.