Frågan i blogginläggets rubrik ställde Margareta Widén-Berggren (S), kommunalråd i Östhammars kommun tillika ledamot i Räddningsnämnden, vid inlämningen av namninsamlingen för folkomröstning den 24 februari.
Widén-Berggren ställde frågan på ett artigt och öppet sätt. Tack för det. Ställ gärna frågan till fler medborgare. Och – varför gå händelserna i förväg? Namninsamlingen handlar om folkomröstning, resten ska kommunen (vem är kommunen?) sköta: information, öppna möten, riktig dialog m.m.
Man kan ju även ställa frågan så här: Vad ska vi ha politiker till som inte kan, vill eller vågar ta ansvar för den grundläggande säkerheten i den kommun och de medborgare de säger sig företräda? Makt som används för att slippa ansvar – vad är det för typ av politik?
När partiprogrammen börjar drälla ner i brevlådan ska jag granska dem ordentligt och se vad partierna i vår kommun egentligen kan ta ansvar för. Orden ”ansvar” och ”ansvarfull” är populär retorik nu inför supervalåret. Alla vill ta ”ansvar” och är ”ansvarfulla”. Jasså?
Det är ju enkelt! Bara att titta bakåt i tiden på vad som hänt i vår kommun pågående mandatperiod och vilka partier som verkat för en det ena och en det andra.
Vad skulle bli bättre om Östhammars kommun tog tillbaka ansvaret för räddningstjänsten i Östhammars kommun?
1) Som medborgare i kommunen vet man att man bor i en kommun där politiker visar att de kan ta ansvar.
2) Med räddningstjänsten tillbaka i Östhammars kommun kan den i så fall inte organiseras som innan sammanslagningen med Uppsala! Ny och bättre organisation med inte bara politiker, utan det är högst nödvändigt att det i organisationen finns yrkeskunniga företrädare från varje station i kommunen, inte bara en räddningschef som kommunen kan lägga sparkrav på. Då går det som innan sammanslagningen – räddningschefen kom i kläm mellan politikernas spariver och personalen på brandstationerna.
Det måste absolut vara en organisation som medborgare i kommunen kan känna sig trygga med och som man inte hela tiden måste bevaka för att kontrollera att det går rätt till. När beslut tas i den organisation jag vill se, vet vi att även brandpersonalen står bakom beslutet – och då är det okej. För de är professionella.
Ekonomi: Argumentet att ”Östhammars kommun inte har råd med eget brandförsvar” håller inte, då det kostar 5 miljoner kronor mer nu än innan sammanslagningen. Och, innan sammanslagningen hade vi mer än nu.
Teknik: Argumentet om teknik i samhället som kommunpolitikerna hänvisade till innan sammanslagningen håller inte det heller eftersom inga närmare förklaringar getts:
”En alltmer specialiserad och tekniskt avancerad samhällsutveckling”.
”Jo, men det är bättre nu, brandpersonalen i Östhammars kommun har fått både utbildning och bättre utryckningsfordon”, ekar det i kommunhuset. Det säger alltså samma politiker som innan sammanslagningen såg till, via ekonomiska nedskärningar, att bakbinda räddningstjänsten i vår egen kommun, så att både utbildning och fordonsparken blev eftersatt. Och nu sitter de i Räddningsnämnden. Där godtar de tjänstemannaförslag så att det inte kommer att finnas en enda heltidare kvällar, nätter och helger på en enda station i vår kommun (utom i Forsmark, och det är en historia för sig).
Men i nuläget handlar det alltså om krav på kommunal folkomröstning. Den där jobbiga demokratin som utifrån tränger sig in i kommunhuset. Hur går det? Jobbigt?
Vore det inte bra om vi fick en folkomröstning som visar att medborgarna i Östhammars kommun vill att Uppsala kommuns brandförsvar fortsätter styra över brandförsvaret och räddningstjänsten i Östhammars kommun? Jobbigt med genuin demokrati dit vi nog kan räkna folkomröstning?