Konsekvensen av att inte ha en enda brandstation bemannad kvällar, nätter och helger i Östhammars kommun får inte konsekvenser endast för den station som ska bantas och konsekvenser inte endast för den orten! Fattar inte kommuninvånarna på alla orter i kommunen det? Eller, är det så här man tänker: ”På vår ort klarar vi oss bra, och andra orter skiter vi fullständigt i!”
Att politikerna inte fattar har framgått tydligt genom åren (eller så fattar de men skiter i vilka konsekvenserna blir) och det är politiker utan sakkunskaper som fortfarande tar beslut – tragiskt men sant. Här ser du vilka fullmäktigeledamöter från Östhammars kommun som är ledamöter i den gemensamma räddningsnämnden för kommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar: Räddningsnämnden
En styrka på endast tre får inte rökdyka! De måste vänta på förstärkning från annan station för man måste vara fem för att få rökdyka och lokalisera nödställda i en brand!
RIB-styrkan i Österbybruk är komplett, där är man 1+4. Även Gimo är en komplett RIB-station med 1+4. Undrar hur länge dessa styrkor får vara kompletta …
Det är alltid närmaste station som ska förstärka. Gimo och Österbybruk förstärker Alunda. Österbybruk förstärks av Gimo eller Tierp. Öregrund förstärks av Östhammar.
Konsekvenserna av att ta bort bemanningen kvällar, nätter och helger på stationen i Östhammar (där heltidarna finns just nu) blir alltså att Öregrund måste vänta ännu längre på förstärkning. Det är alltså RIB-personalen i Östhammars tätort som rycker ut kvällar, nätter och helger och de tar längre tid för dem att rycka ut eftersom de inte finns på stationen när larmet går.
Från 90 sekunder till 7 minuter – det är skillnaden i utryckningstid mellan den som befinner sig på stationen och den som måste ta sig dit när larmet går.
Den här nya organisationen som jag beskrivit ovan går självklart inte att genomföra förrän man rekryterat tillräckligt många deltidare till heltidsstationen i Östhammar så att heltidare kan ersättas med deltidare, och det är svårt att få tag på deltidare. ”Men vi ska inte kasta in handduken ännu.”, menar Lennart Owenius (M) från Östhammars kommunfullmäktige, tillika ledamot i Räddningsnämnden och som ska representera medborgarna i Östhammars kommun: UNT/Svårt rekrytera brandmän
Brandchef Anders Ahlström vill lösa problemet med den längre utryckningstiden med FIP, första insatsperson. Du kan läsa om FIP hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap/FIP
Första insatsperson i en styrka på totalt tre får ändå vänta på annan station för att få rökdyka, alltså lokalisera nödställda i en brand.