Om någon missat det så intresserar jag mig för säkerhetsfrågor, typ IVPA, räddningstjänst, brandförsvar …
Varje gång jag åker till Uppsala på de nya avsnitten av 288:an, d.v.s. 1+2-väg med vajerräcken, funderar jag på de enfiliga sträckorna, hur det blir när ambulans och brandbilar ska snabbt fram och behöver köra om. Det finns ”fickor” med jämna mellanrum att köra in i och släppa förbi utryckningsfordon, men om det är 5-10 bilar så får inte alla dessa plats i fickan.
På Trafikverkets hemsida om 288:an: ”Varför: Förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten”
DN skrev 2011 en artikel om vajerräcken: ”Vajerräcken kan leda till att bilar studsar tillbaka in i trafiken, välter eller hamnar på andra sidan vägen, enligt en doktorsavhandling. Men Trafikverket tillbakavisar kritiken.”
Wikipedia om 2+1-väg: ”Vägtypen har dock fått en del kritik. Snöröjning anses besvärligare på dessa vägar. Under högtrafik överstiger sällan snitthastigheten 75 kilometer i timmen. En annan sak som också har kritiserats är de avsnitt där det enbart är ett körfält. En bil som till exempel får motorstopp här kan blockera all trafik. De som kör utryckningsfordon anser också att avsnitten med enbart ett körfält kan skapa problem, eftersom omkörning i princip endast är möjlig om bilen som ska köras om kör ut delvis utanför vägkanten och stannar. Bilister vet ofta inte hur de ska göra när utryckningsfordon kommer bakifrån. En del bromsar in utan att ge tillräcklig plats för omkörning, andra håller hastighetsgränsen strikt medan vissa kör för fort för att ge ambulans friare väg vilket har resulterat i körkortsindragningar. Eftersom 2+1-vägar inte nödvändigtvis är motorväg/motortrafikled kan oskyddade trafikanter (fotgängare, cyklister, mopedister) färdas på vägen. Detta kan medföra problem/olycksrisker då vägbanan ofta är smalare än före ombyggnaden, medan hastigheterna är desamma.”
Så, jag funderar alltså på 288:an, enfilig väg, vajerräcken och vill nog inte vara med om att få en brandbil eller ambulans bakom mig …